Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Ev Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Güncelleme: 15.10.2024
Yayımlama: 30.09.2015
Paylaş
İçindekiler

Gayrimenkul almadan önce bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken birçok şey olduğu gibi; tapuyu aldıktan sonra da yapılması gereken birçok şey bulunur. Evi aldıktan sonra belediyeye bildirim, vergi işleri, fatura açtırma işlerini beraberinde getirir. 

Konut satın aldıktan sonra neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Tapu Harcını Ödemek

Tapu harcı veya diğer adıyla tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.)  tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapuda satış işlemi tamamlandıktan sonra  "aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça"  %2’si alıcı, %2’si ise satıcı tarafından ödenir.

Tapu harcı konusunda bilinmesi gereken en önemli şey gerçek alım satım bedelinin beyan edilmesidir. Düşük gösterilen miktarlar ileride yüklü cezalara neden olabilir.

Tapu harcı hesaplama ve diğer tüm detaylar için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

Ev Aldıktan Sonra

Belediyeye Bildirimde Bulunmak 

Tapu işlemi gerçekleştikten sonra yapılması gereken bir başka şey de konutun bağlı bulunduğu belediyeye giderek emlak vergisi için bildirimde bulunmaktır (Miras ile edinilen gayrimenkuller için de bildirimde bulunmak gerekir).

Emlak vergisi bildirimi konutun satın alındığı yılın sonuna kadar yapılabilir. Mart 2024’te alınan konut için Aralık 2024’ün sonuna kadar bildirimde bulunulmalıdır.

Emlak vergisini hesaplamak için emlak vergisi hesaplama sayfamızı inceleyin.

Sigorta Yaptırmak

Kredi ile olsun olmasın tüm konut alımlarında, satın alınan konut için DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptırılması zorunludur. Zorunlu Deprem Sigortası, depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dâhilinde nakit olarak karşılar.

Kredi ile alınan konutlarda DASK banka tarafından yaptırılır. Nakit alımlarda ise alıcı tarafından yaptırılması gerekir. 

Her ne kadar zorunlu tutulmasa da konutları yangın, su baskını, hırsızlık, yıkım, terör, kaza gibi risklere karşı güvence altına alan konut sigortasını yaptırmak da oldukça önemlidir. 

İkametgâh Değişikliği Yapmak

Yeni bir ev aldıktan sonra o konuta taşınılacaksa yapılacak şeyler arasında unutulmaması gereken konulardan biri de ikametgâh değişikliğidir. İkamet değiştiği takdirde 20 iş günü içerisinde bildirmek zorunludur. Değişiklik bildirimi yapmayanlara idari para cezası uygulanır.

İkametgâhı değiştirmek için aşağıdaki yollar izlenebilir:

Fatura Abonelik İşlemlerini Yapmak

Taşınılan evden çıkarken, son faturaları ödedikten sonra üzerinden sildirmek gerektiği gibi yeni taşınılacak ev için de fatura aboneliklerini üzerine almak gerekir. 

Faturaları üzerinize aldırmadan önce bilinmesi gereken önemli konulardan biri ilgili konutun DASK poliçesinin olma zorunluluğudur.

Abonelik işlemleri için nüfus cüzdanı, mülkiyet bilgisini gösteren bir belge(tapu belgesi), konut ikinci el ise kullanım yerinin abonelik numarasının yer aldığı bir eski fatura, zorunlu deprem sigorta poliçesi ve banka hesabına ait bir IBAN ile başvuruya gidilmesi gerekir.

Konut Kredisi Yapılandırma Ne Zaman Yapılmalı?

Konut kredi ile satın alındıysa kredi kullanılan tarihten sonra faiz oranlarının düşmesi halinde yapılandırma yapılabilir. Özellikle faizlerin yüksek olduğu dönemlerde kredi kullanan bir kişinin, faizler düştüğü zaman yapılandırma yapması durumunda oldukça ciddi tasarrufu olacaktır. 

Yapılandırma yaparak düşük faiz oranlarından yararlanmak için güncel faiz oranlarının sürekli takip edilmesi gerekir. 

Kredi yapılandırma hakkında bilgi edinip hesaplama yapmak için ilgili sayfamızı inceleyin.

Yapılandırma dışında, konut kredinizi erken kapamayı veya ara ödeme yapmayı düşünüyorsanız kredi erken kapama ara ödeme hesaplama aracımızı kullanın.

İşsiz Kalma veya Vefat Durumlarında Kredi Ödemeleri Ne Olur?

Konut kredisi, genellikle uzun vadeli bir kredi türü olduğu için kredi vadesi boyunca çeşitli risklere maruz kalınabilir. 

Bankalar temel risklerden işsizlik, vefat gibi durumlara karşı zorunlu veya isteğe bağlı olarak çeşitli sigortalar yapmaktadır. İşsiz kalma veya vefat durumlarında sigortanız olsun veya olmasın yasal süreçlerin nasıl işlediği ve dikkat etmeniz gereken konularla alakalı kredi borcu ödenmezse ne olur sayfamızı inceleyin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder