Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Yurt Dışında Yaşayan Türkler Konut Kredisi Alabilir mi?

Güncelleme: 10.10.2024
Yayımlama: 02.03.2016
Paylaş
İçindekiler

Evet, dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan her Türk vatandaşı ülkemizden konut kredisi kullanarak ev sahibi olabilir. Bunun için bulunulan ülke ve başvuru yapılan bankaya göre talepler değerlendirilir.

Yurt Dışı Geliri ile Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

İkameti ülkemizde olan her birey için yasal olarak ev ekspertiz değerinin %80’i çekilebilse de yurtdışı müşterilerinde bu oran %50-70 arasında değişkenlik gösterir. Böylelikle banka kredi vererek aldığı riski biraz daha düşürmüş olur. Ayrıca banka alınan eve ipotek koyarak yine mevcut riskini minimize eder.

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Yurt dışında yaşan Türk vatandaşları da benzer oranlar ile konut kredisi kullanma şansı mevcut.

Yurt Dışında Yaşayanlara Konut Kredisi

Kredi ve Tapu İşlemleri İçin Türkiye’ye Gelmeli miyim?

Kredi ve tapu işlemlerini noter yoluyla vekalet verdiğiniz vekil aracılığıyla tamamlayabilirsiniz. Genellikle bu konuda çoğu banka başvuruda bulunan kişiye ülkemize gelme zorunluluğu sunmaz. Burada tercih edeceğiniz bankanın izleyeceği kredi süreci önem taşır. Tapu süreci hakkında detaylı bilgi almak için ise tapu İşlemleri yazımızı inceleyin.

Tapu Masrafları Ne Kadar Olur?

Tapu masrafı beyan edilen ev değerinin toplamda %4 olarak alınır. Yani 300 bin TL değerinde bir ev için 12 bin TL tapu masrafı alınır. Ayrıca bu masraf alıcı ve satıcı arasında aksine bir anlaşma olmadığı sürece yarı yarıya ödenir. Bu konuda detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için tapu harcı hesaplama sayfamızı ziyaret edin.  

Kredi İçin Yurt Dışında Yaşayanlardan Hangi Belgeler İstenir?

Bazı bankalar sadece yaşadığınız ülkede onaylattığınız evrakı yeterli bulurken bazı bankalar ise kefil ya da yerleşik adres şartlarını da sizden isteyebilir. Konuyla ilgili istenilen belgeler:

  • Krediye konu gayrimenkule ait ekspertiz raporu (banka tarafından yapılır) 
  • T. C. Pasaportu veya T.C. Nüfus Cüzdanı örneği, 
  • Yaşanılan ülkedeki gelir belgesi, (Konsolosluk onaylı olması istenebilir)
  • 3 aylık banka hesap özeti ve kredi kartı / kredi ekstresi, 
  • Yaşanılan ülkedeki kredi kayıt bürosu kaydı (örneğin, Almanya – SCHUFA, Hollanda – BKR) 
  • Yurt dışındaki ikamet adresine ait faturaların fotokopisi (elektrik, internet, telefon vb.) 
  • Satın alınacak konuta ait tapu fotokopisi, 
  • Evli ise eş muvafakatnamesi (eşin rızası olmadan konut kredisi kullanılamaz),
  • Varsa üzerine kayıtlı ek teminat belgeleri (ev, araba, arsa vb.)

Yurt Dışında Yaşayanlardan Kefil İstenir mi?

Banka açısından yurt dışı vatandaşlarımıza kredi verirken yaşanan en büyük problem; kredinin ödenmemesi durumunda ortaya çıkan durumdur. Kişinin ülkemizde yerleşik adresi olmadığı için banka genel haciz işlemlerini uygulama aşamasında sorun yaşar. Kefil zorunluluğu olmamakla birlikte bankalar genellikle kredi notu iyi, gelir durumu yüksek ve ikameti Türkiye’de olan bir kefil gösterilmesini talep edebilir.

Yurt Dışında Yaşayanlara Konut Kredisi İçin Yardımcı Olan Bankalar

Yurt dışında yaşayan ve Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız için Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, ING Bank ve Türkiye Finans bankalarında “Gurbetçi Mortgage” finansmanı bulunmaktadır. İsteyen TL, isteyen döviz (Euro/Dolar) olarak kredi ödemelerini seçebilir.

Banka
Vade/Ay
TL Kredi Seçeneği
Döviz Kredi Seçeneği
Garanti
240
Var
Var
Akbank
120
Var
Var
Türkiye Finans
120
Var
Yok
Ziraat 
120
Var
Yok
ING
120
Var
Yok

*Kasım 2018 verilerine göre döviz kredisi için faiz oranları %0,68-0,93 aralığında değişkenlik göstermektedir. Türk Lirası güncel için faiz oranlarını konut kredisi sayfamızdan takip edebilirsiniz. 

Konut Kredisi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sonuç olarak öncelikle aile bütçenize en uygun ve en doğru evi seçtiğinize emin olmanız gerekir. Evinizi seçtikten sonra tüm masrafları hesaplayarak toplam maliyeti en düşük olan bankayı belirlemelisiniz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder