Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 04.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaş
İçindekiler

Geçiş İhlali Nedir?

Türkiye’deki bazı kara yolu, köprü, otoban ya da tünellerden geçerken Hızlı Geçiş Sistemi’ni (HGS) ya da Otomatik Geçiş Sistemi’ni (OGS) kullanmamız gerekir. Bu yolları kullanmak istediğimizde aracımızın tipine göre HGS veya OGS sistemlerine belirlenen ücreti geçiş esnasında ödemeliyiz. HGS ya da OGS bakiyenizde yeterli tutar olmaması ya da kaçak geçiş durumunda geçiş ihlali yapılmış olur.

HGS sorgulama nasıl yapılır detaylı öğrenmek için HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edin. 

Kaçak Geçiş Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

HGS geçiş ihlali yaptıysanız aşağıdaki yöntemlerle sorgulayabilirsiniz:

Not: PTT HGS Geçiş İhlali Sorgulama yaptığınız sayfadan 2015 ve sonraki yıllara ait ihlalli geçişleri görebilirsiniz. Son 2-3 güne ait HGS Geçiş İhlali kayıtları henüz sisteme yansımamış olabilir. Ceza ödememek için sürekli kontrol etmenizde fayda var. 

Ayrıca hangi köprü, otoban ya da tünelden geçtiyseniz onların resmi web sitelerinden de HGS ihalli geçiş sorgulaması yapabilirsiniz. Örneğin:

Avrasya Tüneli geçiş ücretleri hakkında bilgi almak için Avrasya Tüneli fiyatı aracımızı ziyaret edin. Çanakkale Köprüsü geçişleri hakkında detaylı bilgi için ise Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti aracımızı ziyaret edin. 

OGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

OGS kaçak geçiş sorgulamanızı HGS ihlalli geçiş sorgulamasına benzer yapabilirsiniz:

Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden araçlar hakkında birçok şeyi sorgulayabilirsiniz, daha fazla bilgi için e-Devlet Üzerinden Ulaşılabilecek Araç Bilgileri yazımızı ziyaret edin. 

Geçiş İhlali Olursa Ne Olur?

Son tebliğe göre HGS sisteminden ihlalli geçiş yapılması durumunda, ödemesiz geçiş tarihini izleyen ilk 15 günlük sürede sadece geçiş ücreti alınır. İlk 15 günde ödeme yapılmazsa, takip eden 30 günlük sürede (toplam 45 gün) geçiş ücreti ile birlikte bu ücretin 1 katı tutarında idari para cezası tahsil edilir. 45 günden sonra ise geçiş ücreti ve 4 katı para cezası uygulanır.

HGS ücretleri hakkında detaylı bilgi için bankaların HGS etiket ücretleri yazımızı ziyaret edin. 

HGS Ceza Ödemeleri Nereden Yapılır?

HGS ihlalli geçiş ödemelerini hesabına bakiye yükleyerek yapabilirsiniz:

  • PTT HGS Bakiye Yükleme Sayfası
  • anlaşmalı bankaların internet şubelerinden 

OGS ihlalli geçiş yüklemelerini ise PTT şubelerden ve anlaşmalı bankaların internet bankacılığından yapabilirsiniz. 

HGS Kaçak Geçiş Cezası

HGS ceza tutarı ise ücret ilk 15 günde ödenmezse, takip eden 30 günlük sürede (toplam 45 gün) geçiş ücreti ve bu ücretin 1 katı tutarında idari para cezası tahsil edilir. 45 günden sonra ise geçiş ücreti ve 4 katı para cezası uygulanır. Örnek HGS kaçak geçiş ceza hesaplaması aşağıdaki tablodan erişebilirsiniz:

Normal geçiş ücreti 8,25 TL
Kaçak geçiş ücreti 37 TL
Toplam ödeme 45,25 TL

HGS Kaçak Geçiş İndirimi

Tebliğe göre, ödemesiz geçiş tarihini izleyen ilk 15 günlük sürede sadece geçiş ücreti alınır. 15 gün içinde ödeme yapılması durumunda, geçiş ücreti hariç 4 kat idari para cezası üzerinden diğer trafik cezalarında olduğu gibi %25 indirim uygulanır.

Örnek HGS ceza ve erken ödeme indirimi hesaplaması: 

Normal geçiş ücreti 8,25 TL
Ceza katsayısı 4
Kaçak geçiş ücreti 37 TL
İndirimsiz ödenecek toplam tutar 45,25 TL
İndirim oranı % 25
İndirim tutarı 6,80 TL
İndirimli toplam ödenecek tutar 38,50 TL

HGS Kaçak Geçiş İtirazı Nereye Yapılır?

Yapılan kaçak geçişin size ait olmadığını ve bir hata olduğunu düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz. İtiraz etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Karayolları Genel Müdürlüğü'ne e-posta ile ulaşabilirsiniz.
  • 0 850 460 60 60 çağrı merkezinden yapabilirsiniz.

Tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde dilekçe ile ihalli geçiş cezalarına itiraz edilebilir.

HGS Borcu Ödenmezse Ne Olur?

45 gün içerisinde ihlalli geçiş cezası ödenmezse, HGS geçiş ücretinin 4 katı kadar ödeme yapılması gerekir. Bu tutara her ay faiz uygulanır ve araç satışı yapmak istediğinizde sorun çıkabilir.

Geçişlerde Ödeme Yapamazsam Sonrasında Ne Yapmam Gerekir?

OGS ya da HGS gişelerinde ödeme yapamazsanız aracınıza ait bir İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi ve üzerinde (Ödemesiz) ibaresi olan yazar kasa fişi düzenlenecektir. Gişeden teslim alacağınız bildirim üzerindeki bilgiler dahilinde geçişi takip eden 15 gün içerisinde cezasız olarak geçiş ücretini bildirim üzerinde yazan noktalardan ödeyebilirsiniz.

OGS Kalktı mı?

Evet, Karayolları Genel Müdürlüğü, 31 Mart 2022 tarihinden itibaren otoyol ve köprü geçişlerinde OGS'nin kaldırıldığını duyurdu. Belirtilen tarihten itibaren geçiş ücretleri HGS üzerinden tahsil edilecek. OGS cihazları ise ücretsiz olarak HGS etiketine dönüştürülecek.

Kaynaklar:

Hesapkurdu.com HGS Bakiye ve Ceza Sorgulaması Nasıl Yapılır 

Karayolları Genel Müdürlüğü KGM Hızlı Geçiş Sistemi 

Karayolları Genel Müdürlüğü KGM Otomatik Geçiş Sistemi 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder