Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Teminat Mektubu Nedir?

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 29.12.2023
Paylaş
İçindekiler

Teminat mektubu, bankaların gerçek ya da tüzel kişi olmak üzere müşterilerine verdiği güvence belgesidir. Bu belge yüklenilen işin belirlenen şartlarda yapılacağını ya da alınan borcun belirlenen sürede ödeneceğini teminatı kapsamında güvence altına alınmasını sağlar. 

KOBİ'ler için yeni müşterilere özel kampanyaları ticari kampanyalar sayfamızı ziyaret edin.

Teminat Mektubu Nasıl Kullanılır?

Müşteri alacağı borç veya üstleneceği iş için bankasından teminat belgesi alırsa bu borcun belirlenen süre içinde ödenmemesi ya da üstlenilen işin belirlenen şartlarda/sürede yapılmaması durumunda ödenmesi gereken tazminatın bankadan tahsil edileceği teminat edilir. Kısacası banka, müşterisinin borçlu ya da yükümlü olduğu kişi ya da kurumlara bir teminat vermiş olur. 

Kredi Kayıt Bürosu (KBB) ve Findeks hakkında merak edilenleri KBB ve Findeks nedir sayfamızdan edinin. Gayrinakdi kredi hakkında bilgi almak için gayrinakdi kredi sayfamızı inceleyin.

Teminat Mektubu Nedir İnfografik

Teminat Mektubu Nasıl Alınır?

Teminat mektubu ihtiyacı duyan kişi ya da kurumlar; müşterisi oldukları bankaya başvurarak teminat mektubu talep edebilir. Başvuran kişi;

  • Mektubun neden gerekli olduğunu,
  • Hangi amaçla kullanılacağını bankaya bildirmek durumundadır.

Teminat Mektubunun Tarafları

Teminat mektuplarında borçlu, alacaklı ve bankanın temsil edildiği üç taraf vardır;

  1. Lehtar: Borcu ya da yükümlülüğü banka tarafından garanti altına alınan kişi ya da kurum, yani borçlu taraftır.
  2. Muhatap: Alacağı ya da yaptıracağı işi banka tarafından garanti edilen kişi ya da kurum, yani alacaklı taraftır.
  3. Garantör: Teminat mektubunu veren bankadır.

Teminat Mektubu Çeşitleri

Vadelerine, banka limitlerine ve kullanılacakları alana göre değişen birçok teminat mektubu çeşidi vardır. En yaygın teminat mektubu çeşitleri şunlardır;

  • Süreli (vadeli) teminat mektupları
  • Süresiz (vadesiz) teminat mektupları
  • Avans teminat mektupları
  • Kesin teminat mektupları
  • Geçici teminat mektubu

KOBİ'ler için Garanti Fonu hakkında daha detaylı bilgi için KOBİ'ler için Garanti Fonu sayfamızı ziyaret edin. 

    Süreli (vadeli) Teminat Mektupları

    Metinde belirli bir sürenin belirtildiği teminat mektubu çeşididir. Genelde teminat altına alınan işin bitiş süresi teminat mektubunda vade olarak gösterilir. Bahsedilen sürenin ardından 10 yıl içinde tazmin edilebilir.

    Süresiz (vadesiz) Teminat Mektupları

    Metinde herhangi bir sürenin belirtilmediği teminat mektuplarına süresiz ya da vadesiz teminat mektubu denir. Borçlar Kanunu'na göre süresiz teminat mektuplarında da 10 yıllık zaman aşımı süresi geçerlidir. Bu süre borcun ilk tanzim tarihi değil ödenmesi gereken tarihten sonrasını kapsar. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre oluşturulan teminat mektuplarının süresiz olması gerekir.

    Avans Teminat Mektupları

    Kamu veya özel bir ihale kazanan müteahhitlerin işe başlayabilmek için aldıkları avansın banka tarafından teminat altına alınmasıdır. Genellikle inşaat sektöründe kullanılır. Yapılan iş sözleşmedeki şartlara göre ilerledikçe avans, hak edişlerden düşülerek geri alınır.

    Kesin Teminat Mektubu

    Kesin teminat mektuplarında, lehtar yani borçlu teminat mektubunda belirtilen yükümlülüğü eksiksiz olarak yerine getirmezse garantör olan bankanın belirtilen miktarı muhataba ödeyeceği garanti edilir. Kat’i mektup olarak da bilinen kesin teminat mektuplarında tazmin talebinde de banka ödeme yapmak durumundadır. Mahkemeye, Vergi Dairelerine, İcra Dairelerine ve Gümrüklere verilen teminat mektupları, kesin teminat mektubudur.

    Vergi borcu yoktur yazısı hakkında detaylı bilgiyi vergi borcu yoktur yazısı nedir, nereden alınır sayfamızdan edinin.

    Geçici Teminat Mektubu

    Genellikle kamu ihalelerinde kullanılır. Belirtilen iş yapım aşamasındayken geçici olarak verilen teminat mektuplarında, belirtilen süre içinde tazmin talep edilmezse daha sonra paraya çevrilemez.

    Mali mühür hakkında detaylı bilgi almak için mali mühür nedir sayfamızı ziyaret edin.

    Kimler Teminat Mektubu Alabilir?

    Banka, herhangi bir risk gördüğünde veya başvuranın kredi notunun düşük olması halinde teminat mektubu vermez. Ayrıca, çalıştığı banka ile iyi ilişkiler kuran kurum ve kişilerin teminat mektubu alma şansı daha yüksektir. Ayrıca teminat mektubu almak için, bir komisyon ödenmelidir.

    Teminat Mektubu Masrafı

    Teminat mektubu komisyonu olarak bilinen bu ücret, bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Ayrıca, garanti edilecek iş ve ücrete göre de değişebilir. Teminat mektubu komisyonu, dönemsel olarak da değişmekle birlikte genelde %1 ile %5 arasındadır. Teminat mektubu komisyon ücretleri, BDDK’nın denetimindedir.

    Kefalet Sigortası Teminat Mektubu Yerine Geçer mi?

    Kefalet Sigortası, borçlunun bir sözleşmeden ya da kanundan doğan yükümlülüğünü yerine getirmeme riskine karşı teminat sağlayan sigorta türüdür. 

    05 Aralık 2017'de 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunda yapılan değişiklikle firmaların ihalelere katılırken banka teminat mektubu yerine kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunmalarına imkan verilmiş ve ihalelerde teminat mektubu olarak Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerinin de verilebileceği kararlaştırılmıştır. Kefalet sigortası hakkında detaylı bilgi için kefalet sigortası nedir yazımızı ziyaret edin. 

    “Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

    Yazara Soru Sor

    Yorumlar (0)

    Çıkış
    Gönder