Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kredi Ön Onayı Nedir?

Güncelleme: 17.09.2024
Yayımlama: 18.04.2019
Paylaş
İçindekiler

Hayatımızın her alanında yer alan teknoloji doğal olarak bankalar ile olan ilişkilerimizi de doğrudan etkilemeye devam ediyor. Teknolojinin gelişimine paralel olarak artık kredi başvurularımızı oturduğumuz yerden hızlıca yapabiliyor ve anında kredi sonucumuzu öğrenebiliyoruz. Peki ama bankalar bu kadar hızlı nasıl karar alabiliyor sorusuna bu yazımızda yanıt arayalım.

Kredi Ön Onayı ve Bankalar

Kredi ön onay sürecini, bir ön değerlendirme raporu olarak görebiliriz. Taşıt, konut ya da ihtiyaç kredileri için başvuru yapan tüketici, banka tarafından ilk aşamada otomatik olarak değerlendirildikten sonra talebi için onay ya da ret alır. Kredi ön onayı genellikle şube dışı başvuru kanalları için kullanılan bir sistemdir. İnternet, SMS ya da telefon başvurularında tercih edilir. SMS ile kredi ön onayı nasıl alınır öğrenmek için SMS ile kredi sayfamızı ziyaret edin.

En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

Konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi hesaplaması yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Ön Onayda Kredi Notu Önemli Midir?

Banka ilk aşamada tüketicinin kredi talebini kontrol ederken öncelikle kredi notuna bakar. Kredi notu istenilen seviyede değil ise, talep doğrudan reddedilir ve sürece devam edilemeyeceği bilgisi kişi ile paylaşılır. Son 5 sene içerisinde yasal takip kaydınız varsa yani kara listede yer alıyorsanız, yine banka tarafından talep olumsuz olarak değerlendirilecektir.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından belirlenen kredi notunuz banka için kabul edilebilir durumda ise, genellikle banka sizi evraklarınızla beraber en yakın şubesine davet eder. Kredi ön onay işlemlerinde kişinin beyan ettiği gelir durumu da alınan kararı etkiler.

Kredi Ön Onayı Olumlu Olursa Kesin Kredi Kullanabilir Miyim?

Krediyi iki aşama olarak düşünelim. İlk aşama; beyan ettiğiniz gelir durumu ve talep edilen kredi miktarına göre kredi notunuzun da dikkate alınarak değerlendirilmesidir. Bu noktada onay almak yani olumlu olarak ilerlemek yalnızca ilk adımı atma anlamını taşır.

İkinci aşama; gerçek onay olarak değerlendirilir. İlk aşamada onay alan tüketici istenilen evrakları şube yoluyla ya da online olarak genel müdürlükle paylaştıktan sonra kredi konusunda nihai karar alınır. Genel müdürlük tahsis biriminden gelen karar, kredi konusunda verilen son karardır ve bu karar geçerli olur.

İhtiyaç Kredisinde Ön Onay

İhtiyaç kredilerinde genellikle talep edilen miktar konut kredilerine kıyasla daha düşük olduğu için tüm süreç en fazla 1 iş günü içerisinde tamamlanır. Kişi kendisinden istenilen evrakları eksiksiz olarak bankaya iletirse, hızlı bir değerlendirme ve onay sürecinden sonra kredisini kullanabilir. Burada önemli olan kişinin beyan ettiği gelir ve sigorta durumu gibi noktaları evraklar ile de teyit edebilmesidir.

Konut/Taşıt Kredisinde Ön Onay

Konut ve taşıt kredilerinde onay süreci ihtiyaç kredilerinden daha uzun sürer.  Bu kredilerde yalnızca evraklar kontrol edilmez. Alınmak istenen konut ya da taşıt eksper tarafından değerlendirileceği için süreç nispeten 2-5 iş gününe kadar uzayabilmektedir.

Taşıtta ya da konutta krediye uygun olmayan bir durum tespit edilirse, talep reddedilir. Şunu unutmamak gerekir ki, kişi ön onay almış olsa bile eğer gelir belgesinde beyan ettiği tutarı gösteremiyorsa ya da alacağı konut/taşıtta krediye uygun olmayan bir durum söz konusu ise, süreç olumlu tamamlanmadan sona erecektir.

Kredi Ön Onayı Kesin Karar Değildir

Ön onay aşaması şubeye/internet bankacılığına davet edilme süreci olarak kabul edilir ama kesin olarak kredi talebinizin onaylandığı anlamını da taşımaz. Kredi için ön onayı almak değerli bir adım olmakla beraber nihai kararı evrak teslimi sonucunda yalnızca genel müdürlüğün vereceği unutulmamalıdır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder