Akbank

25.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Kasko Ürün Çeşitleri Nelerdir?

Güncelleme: 21.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaş
İçindekiler

Türkiye Sigortalar Birliğinin (TSB'nin) belirlemiş olduğu genel şartlara göre temelde 4 kasko çeşidi vardır:

  • Dar Kasko,
  • Kasko,
  • Genişletilmiş Kasko 
  • Tam Kasko 

Bu isimler altında çıkartılan tüm kasko ürünleri, TSB’nin belirlemiş olduğu teminat kapsamını içermek zorundadır. Öte yandan, sigorta şirketleri bu isimleri kullanmayarak, kendi şartlarını belirlemiş oldukları kasko sigortası ürünlerini de müşterilerine sunabilirler.

Kredi ile araç alımlarında kasko işlemleri hakkında bilgi için taşıt kredisinde kasko zorunlu mu sayfamızı inceleyin.

Kasko Türlerinin Kapsamları

TSB’nin belirlemiş olduğu kasko ürünlerinin ana teminat grubu aşağıda yer almaktadır:

  1. Aracın karayolunda veya demiryolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz araçlarla çarpışması, 
  2. Gerek hareket, gerek ise durma halinde iken sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya bu sebepten devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar, 
  3. Üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açacağı zararlar, 
  4. Aracın yanması, 
  5. Aracın veya araç parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi,

Not: Aracın üzerine fabrika çıkışında standart donanım olarak monte edilmiş her türlü ses, iletişim ve görüntü cihazları kasko kapsamında olurken, araçta standardının dışında yer alan, fabrika çıkışında veya sonradan ilave edilmiş aksesuarlar, ek olarak kasko poliçesinde belirtilmek zorundandır. 

Dar Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarından bir kısmı için teminatın verildiği üründür. 

Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı için teminatın verildiği üründür.

Genişletilmiş Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dâhil edilebilecek risklerden bir kısmı için teminatın verildiği üründür. 

Tam Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dâhil edilebilecek tüm riskler için teminatın verildiği üründür. 

Dar Kasko Nedir?

Dar kasko, ana teminatlardan sadece bir ya da birkaçının poliçeye dahil edildiği paket olarak biliniyor. Diğer kasko çeşitlerine göre daha ekonomik olan dar kasko paketi, tüm teminatları kapsamadığı için aracın tam anlamıyla güvence altına alınmasına destek vermiyor. Dar kasko yaptırıldığında daha düşük prim ödenirken, diğer yandan önemli güvencelerden vazgeçilmesi anlamına geliyor.

Genişletilmiş Kasko Nedir?

Genişletilmiş kasko, genel kasko teminatlarının dışında, ilave teminatların kasko paketine ekletilmesi anlamına geliyor. En çok tercih edilen kasko çeşidi olan genişletilmiş kaskoya ek primler ödenmesi karşılığında ek teminatlar da pakete ekleniyor.

Dar Kasko ile Genişletilmiş Kasko Farkları

Dar KaskoGenişletilmiş Kasko
Prim ödemesi azdır.Prim ödemesi daha fazladır.
Tüm ana teminatları kapsamaz.Tüm ana teminatları kapsar.
Sigorta sahibini tam anlamıyla güvence altına almaz.Sigorta sahibini her olumsuzluğa karşı güvence altına alır.
Daha ekonomik olmasına rağmen çok tercih edilmez.En çok tercih edilen kasko türü olarak bilinir.

Tam Kasko Nedir?

Tam kasko, aracı en kapsamlı biçimde güvence altına alan kasko sigortası çeşidine verilen ad olarak biliniyor. Tam kaskoda genel teminatların hepsinin yanında, ek teminatların tamamı da sigorta poliçesine dahil ediliyor.

Kasko Türkiye Dışında Geçerli mi?

Kasko sigortanız kapsamına ek teminatlar ile dâhil edilmediği sürece, sadece Türkiye'de geçerlidir. Ayrıca mevcut kaskonun yurt dışında geçerli olup olmadığını kasko poliçenizin ek teminatlar bölümünden öğrenebilirsiniz.

Araç sigorta sorgulaması yapmak için trafik ve kasko sigorta sorgulama sayfamızı ziyaret edin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder